Yese 1 — 30 september 2017

Het begin van Harro Hazelaar als trainer van Yerseke had slechter gekund. Vorige week zaterdag werd titelkandidaat RCS in de slotminuten met 0-1 verslagen in de eerste speelronde van de competitie en dinsdag werd een plek in de volgende ronde van het toernooi om de districtsbeker veiliggesteld. ,,We hebben nog niet te mopperen’’, glunderde de ex-coach van Oostkapelle en JVOZ JO19. ,,Het is wel leuk om zo te beginnen.’’

De laatste twee jaar volgde hij het Zeeuwse seniorenvoetbal voornamelijk via internet, social media en teletekst, maar er zelf weer onderdeel van zijn voelt – zo moet hij bekennen – toch weer wel goed. ,,JVOZ kwam twee jaar geleden eigenlijk toevallig op mijn pad’’, blikte hij terug. ,,Ik had al gezegd dat ik zou stoppen bij Oostkapelle en toen bleef het een tijdje stil. Ineens kwam JVOZ.’’

In één jaar als assistent en drie als hoofdcoach bij Oostkapelle maakte hij het nodige mee. Met Kees van der Sluis als eindverantwoordelijke werd de ploeg kampioen in de derde klasse, een jaar later onder Hazelaar was degradatie alweer een feit, maar een seizoen later keerde de Walcherse club alweer terug in de tweede klasse. In zijn laatste seizoen bij de geel-blauwen was een tiende plaats genoeg voor lijfsbehoud.

,,Daarna kreeg ik bij JVOZ ineens te maken met de oudste jeugd die je moet opleiden, want je probeert die spelers zo goed mogelijk terecht te laten komen’’, vertelde Hazelaar. ,,Daar heb ik veel van geleerd, hoor. Qua trainingen, qua coaching, de jeugd leren begrijpen. Ik ben blij dat ik het twee jaar gedaan heb, maar bij de oudste jeugd ben je wel steeds afhankelijk van wat er doorkomt.’’

Blij en verrast

Mede daarom dacht hij al aan het begin van het vorige seizoen dat het na twee jaar wel mooi was geweest. ,,Het seniorenvoetbal trok ook wel weer eigenlijk’’, bekende hij. ,,Bij JVOZ wilde ik ook wel presteren. In het tweede seizoen hebben we tot de een na laatste wedstrijd meegestreden om promotie naar de tweede divisie. Maar goed, bij de senioren is het iets anders. Ik was blij maar ook verrast dat de vorige voorzitter (Mart Biersteker, red.) me vorig jaar belde.’’

Verrast omdat hij naar eigen zeggen ‘nog niet héél veel’ heeft meegemaakt als trainer. Blij omdat hij Yerseke ‘een mooie vereniging vindt’. ,,Er speelt veel eigen jeugd in het eerste elftal en de laatste jaren streed de ploeg steeds mee om promotie. Maar het is nog niet gelukt. Ik vond het dus een goed moment om in te stappen. Ik denk namelijk dat dit team nog een veel meer voetballende ploeg zou kunnen zijn. Er zit zóveel voetbal in en ook nog eens scorend vermogen. Ik zie dus perspectief.’’

Promoveren

Hazelaar wil dus graag voor elkaar krijgen wat zijn voorgangers Ronald Zuijdwegt (2012-2014) en Gerrit Petersen (2014-2017) niet lukte: promoveren naar de tweede klasse. ,,Ik zeg niet dat we kampioen worden, maar ik denk dat we bijvoorbeeld via de nacompetitie wel die stap kunnen maken. Daarnaast wil ik spelers verder laten ontwikkelen. De opkomst is hartstikke goed, dus ze maken me het al moeilijk om keuzes te maken. Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat ze het allemaal naar hun zin hebben en áls we een speler nodig hebben, diegene er ook staat. Dat is het mooie van coach zijn.’’

Het mooie van trainer zijn is dat hij ook de opstelling en formatie mag bepalen. ,,Ik wil 1-4-3-3 met de punt naar voren spelen’’, gaf hij iets van zijn filosofie weg. ,,Maar tegen de minder voetballende ploegen, die misschien met vijf verdedigers en maar twee aanvallers spelen, hoop ik dat een centrumverdediger het middenveld in kan schuiven. Dan wil ik eigenlijk met vier spitsen spelen zelfs, meer druk zetten op de tegenstander. Maar ik weet ook wel dat we dat tegen een RCS niet moeten doen.’’

Die ploeg verwacht hij sowieso in de titelrace. ,,Walcheren en Kapelle eigenlijk ook. Het is een mooie competitie. De spelers, maar ik ook, moeten elke week op scherp staan.’’

M@M

 

Deel dit bericht

About Author

Theo

Login

Lost your password?