Nieuws — 14 september 2017

Iedereen is van harte welkom in onze sportkantine. Maar een biertje kopen kan alleen als je 18 jaar of ouder bent. Daarbij vragen we, als je tussen de 18 en 25 jaar bent, om een geldig ID-bewijs, hoe lastig dat soms ook is als je achter de bar werkt.  Door het tonen van je ID help je onze barmedewerker, jezelf, maar zeker onze vereniging. Want: NIX18 doen we samen !

Uit onderzoek blijkt dat in veel sportkantines de leeftijdsgrens nog onvoldoende wordt gecontroleerd. Ruim 80% van de jongeren kan zonder problemen alcohol kopen, blijkt uit onderzoek dat is gedaan met zogenaamde mysteryshoppers. Sportkantines doen het daarmee beduidend slechter dan bijvoorbeeld supermarkten.
Ook v.v. Yerseke is bezocht door een mysteryshopper. De boetes die hierop staan zijn niet mals. Nu bleef het bij een eerste bedrag van € 100,–, maar een volgende overtreding kost  het € 1360,-. Daarna wordt het bedrag eventueel verdubbeld of kan een kantine zelfs -tijdelijk- gesloten worden voor een aantal weken.

Onze vereniging is ook flink geschrokken van de slechte naleving in sportkantines en we moeten hier als vereniging direct werk van maken om dit te verbeteren.  Onze barvrijwilligers gaan scherper controleren op ID.

Help dus vooral onze barmedewerkers om de leeftijdsgrens goed na te leven. Als je geen 18 jaar bent, moet je geen alcohol bestellen. Doe je dat wel, dan kun je de club dus flink in de problemen brengen want de gemeente deelt stevige boetes uit als er een overtreding wordt geconstateerd, zoals hierboven al beschreven. En uiteraard is alcohol ook slecht voor je gezondheid.

Volwassenen die alcohol kopen en dit vervolgens geven aan jongeren onder de 18, in het clubhuis of de kleedkamer, zijn hiervoor zelf aansprakelijk. Ook voor de eventuele boete die opgelegd wordt. De club roept daarom oudere leden, trainers, begeleiders maar ook ouders op geen alcohol door te geven aan jongeren onder de 18 jaar. Ken je verantwoordelijkheid.  Nadrukkelijk vragen we ook de ouders om hieraan medewerking te verlenen !!

En ben je tussen de 18 en 25 jaar en je wilt wel alcohol bestellen, hou dan je ID bij de hand en drink niet te veel. Nogmaals, met het tonen van je ID help je onze barmedewerker, onze vereniging en niet in de laatste plaats jezelf. Want we willen toch elke week lekker blijven voetballen en dat elke zaterdag gezellig afsluiten in de kantine ?!

De kamerbrief van Staatssecretaris van Rijn en het rapport van het nalevingsonderzoek is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Namens het bestuur van v.v.Yerseke

David Bakker
voorzitter v.v. Yerseke