Nieuws Yese 1 — 31 januari 2019

We zitten op dit moment precies op de helft van de competitie. Als de weergoden en de staat van het veld het toelaten staat op zaterdag 2 februari 2019 voor Yerseke de eerste competitiewedstrijd van de heenronde op het programma. Yerseke speelt een thuiswedstrijd tegen de huidige koploper Oostkapelle. Deze wedstrijd die om 14:30 uur begint staat onder leiding van scheidsrechter Michel van de Luitgaarden. De eerste wedstrijd tussen beiden op 17 november 2018 in Oostkapelle eindigde in een grote 5-1 overwinning voor Oostkapelle nadat Yerseke bij een 0-0 stand en met een man meer op het veld de uitgelezen mogelijkheid via een strafschop kreeg om op een 0-1 voorsprong te komen. Helaas werd de strafschop niet benut en kwam een paar minuten later ook Yerseke met 10 man te staan. Voor rust kwam Oostkapelle op een 1-0 voorsprong.  Eén minuut na rust kwam Yerseke met 9 man te staan en vanaf dat moment speelde Yerseke een verloren wedstrijd die uiteindelijk in een 5-1 nederlaag eindigde.

Yerseke boekte 2 weken terug in eigen huis een zwaarbevochten 3-2 overwinning op MZC’11 en staat halverwege de competitie op een keurige 5e plaats met 22 punten uit 13 gespeelde wedstrijden en heeft een doelsaldo van +1 (26-25). Oostkapelle won 2 weken geleden in en van Arnemuiden met 1-2 en passeerde daarmee koploper Terneuzense Boys dat niet in actie kwam, maar heeft dus wel een wedstrijd meer gespeeld dan Terneuzense Boys. Oostkapelle  heeft uit 13 gespeelde wedstrijden 28 punten behaald en heeft een doelsaldo van +20 (42-22). Oostkapelle behaalde uit de eerste 4 wedstrijden slechts 1 punt maar daarna volgde een indrukwekkende reeks van 9 wedstrijden die allen in een overwinning eindigden. Oostkapelle is tevens de huidige koploper in de strijd om de 2e periodetitel met 15 punten uit 5 gespeelde wedstrijden. Yerseke is de naaste achtervolger maar volgt als nummer 2 al op 5 punten dus het moet wel heel raar lopen wil Oostkapelle die 2e periodetitel niet binnen slepen.

Ongeacht het resultaat van aanstaande zaterdag kan Yerseke tot op heden als promovendus zijnde terugkijken op een prima eerste seizoenshelft in de 2e klasse. Uiteraard kan Yerseke nu niet op haar lauweren gaan rusten en zal men ook de 2e helft van de competitie met de nodige inzet, strijd en scherpte wedstrijden moeten spelen om het 2e klasse schap veilig te stellen. Zoals als zo vaak gezegd zijn de onderlinge krachtsverhoudingen in deze klasse zo minimaal dat het zowel bovenin als onderin waarschijnlijk tot het einde spannend zal blijven, dus is het zaak voor Yerseke om niet te verslappen.

Als we naar de historie tussen beide teams kijken, dan zien we dat beiden elkaar sinds de eeuwwisseling in (na)competitieverband slechts één keer ontmoetten. In competitieverband kwamen beiden elkaar niet tegen en dit heeft met name te maken met het feit dat Oostkapelle sinds het jaar 2000 in een hogere klasse uitkwam dan Yerseke. In nacompetitieverband kwamen beiden elkaar wel een keer tegen. Voor Yerseke was dat in de strijd om promotie naar de 2e klasse en voor Oostkapelle in de strijd om lijfsbehoud in de 2e klasse in het seizoen 2015-2016. Yerseke speelde destijds haar 2e wedstrijd in een poule van 3 (Tholense Boys) thuis tegen Oostkapelle in de strijd om promotie nadat men de 1e wedstrijd al met 5-3 van Tholense Boys had verloren. In die wedstrijd kwam Yerseke weliswaar nog op een 1-0 voorsprong maar verloor de wedstrijd uiteindelijk met 1-4. Oostkapelle wist het 2e klasse schap in de thuiswedstrijd tegen Tholense Boys veilig te stellen. In de aanloop naar het huidige seizoen kwamen beiden elkaar ook tegen tijdens de Borsele Sloepoort Cup in Nieuwdorp. Yerseke verloor deze wedstrijd over 45 minuten met 1-0.

Yerseke staat dus voor een behoorlijke uitdaging tegen de huidige koploper en zal er zeker alles aan willen doen om de huidige ongeslagen status in thuiswedstrijden te behouden. Dat zal zeker geen gemakkelijke opgave worden, maar als Yerseke met de nodige strijd, inzet en passie speelt is het voor geen enkel team een tegenstander waar men zo maar even van wint. Daarnaast zal de ongeslagen status in thuiswedstrijden toch ook het nodige zelfvertrouwen moeten geven voor een goed resultaat. Saillant detail om nog te vermelden is dat de huidige trainer (en tevens oud-speler) van Oostkapelle, Harro Hazelaar, vorig seizoen als trainer van Yerseke, Yerseke naar het kampioenschap en daarmee de 2e klasse loodste. Hoe de wedstrijd a.s. zaterdag zal aflopen zullen we omstreeks 16:15 uur weten als scheidsrechter Michel van de Luitgaarden voor het einde van de wedstrijd heeft gefloten. Ik wens de spelers en begeleiding van het 1e elftal heel veel succes en alle supporters veel voetbalplezier in een sportieve wedstrijd. Kom naar sportpark Cleijn Moercken en steun Yerseke in de thuiswedstrijd tegen Oostkapelle!