Nieuws Yese 1 — 05 december 2018

Zaterdag 8 december a.s. staat voor Yerseke de laatste thuiswedstrijd voor de winterstop op het programma. Yerseke ontvangt op sportpark Cleijn Moercken Tholense Boys en een week later staat de laatste (uit)wedstrijd voor de winterstop op het programma tegen de huidige koploper Terneuzense Boys.

Tholense Boys won afgelopen zaterdag met 3-1 van Nieuwdorp en ontdeed zich daarmee van de laatste plaats en rukte op naar de 11e plaats met 10 punten uit 9 gespeelde wedstrijden. Tholense Boys heeft op zaterdag 22 december a.s. zelfs nog een inhaalduel te spelen in Oude-Tonge tegen DBGC en zou bij winst nog verder kunnen stijgen op de ranglijst. Yerseke won vorige week de thuiswedstrijd met 4-1 van Arnemuiden en staat op dit moment op een keurige 4e plaats met 18 behaalde punten uit 10 gespeelde wedstrijden. Zoals reeds meerder keren aangegeven zegt de rangschikking in deze klasse niet echt veel over de onderlinge krachtsverhoudingen van de teams. Wekelijks zijn er wel enigszins “verrassende” uitslagen te bewonderen.

Yerseke en Tholense Boys kwamen elkaar de afgelopen jaren in competitieverband nauwelijks tegen. Of beide teams kwamen op een ander niveau uit (2e klasse en 3e klasse) of beide teams kwamen wel op hetzelfde niveau (3e klasse) uit maar waren dan vaak in 2 verschillende (Zeeuwse en Brabantse) 3e klassen ingedeeld. De laatste keer dat beiden elkaar in competitieverband tegen kwamen was in het seizoen 2012-2013 in de 3e klasse B. De wedstrijd Yerseke-Tholense Boys eindigde destijds in 2-2 (2 doelpunten Arjen de Koeijer) en de wedstrijd Tholense Boys-Yerseke in 3-0. Toch kwamen beiden elkaar de afgelopen paar jaar vaker tegen en dat was 2x in nacompetitieverband in de strijd om  promotie naar de 2e klasse. In het seizoen 2016-2017 ontmoetten beiden elkaar in de 1e ronde van de nacompetitie in een tweekamp waarbij de 1e wedstrijd Yerseke-Tholense Boys in 1-2 (doelpunt Mark Goeman) eindigde en de return Tholense Boys-Yerseke in 1-0. Ook in het seizoen 2015-2016 ontmoetten beiden elkaar in nacompetitieverband toen beide teams in een poule van 3 teams ingedeeld waren samen met Oostkapelle, waarbij het Oostkapelle uiteindelijk lukte om het 2e klasse schap veilig te stellen. Yerseke trof destijds Tholense Boys in een uitwedstrijd en verloor deze wedstrijd met 5-3 (doelpunten Niels Poleij, Xander van der Poel en Arjen de Koeijer).

Als we puur naar de statistieken kijken vanaf het seizoen 2012-2013 dan zijn die overduidelijk in het voordeel van Tholense Boys want van de 5 onderlinge ontmoetingen won Tholense Boys er maar liefst 4 en eindigde 1 ontmoeting in een 2-2 gelijkspel. Om de laatste overwinning in competitieverband van Yerseke op Tholense Boys terug te kunnen vinden moeten we bijna 20 jaar terug in de tijd naar het seizoen 1999-2000 in de 2e klasse E toen Yerseke op 9 oktober 1999 in een thuiswedstrijd met 2-0 van Tholense Boys wist te winnen. Yerseke wist deze competitie tot op heden al haar thuiswedstrijden winnend af te sluiten. Is Yerseke in staat om deze serie een goed vervolg te geven en weet men na bijna 20 jaar weer eens van Tholense Boys te winnen? Dat zullen we a.s. zaterdag omstreeks 16:15 uur weten als scheidsrechter Rick van Dee uit Tiel voor het einde van de wedstrijd heeft gefloten. Ik wens de spelers en begeleiding van het 1e elftal heel veel succes en alle supporters veel voetbalplezier in een sportieve wedstrijd.